کمپین بازاریابی یا استراتژی بازاریابی یک رویکرد طولانی مدت برای تبلیغ یک محصول یا خدمت از طریق چندین رسانه است. کمپین بازاریابی به طور معمول یک هدف دارد و آن افزایش فروش یک محصول خاص است. با این حال، کمپینهای بازاریابی می توانند فقط حول یک محصول نباشند. این کمپینها میتوانند هدفی برای بهبود وجهه کلی یک برند یا شرکت باشند.
امروزه کمپینهای بازاریابی معمولاً از طریق انواع مختلف رسانهها مانند تلویزیون، رادیو، چاپ و سیستمهای آنلاین (وبسایتها، شبکههای اجتماعی و…) تبلیغ میکنند. البته کمپینها فقط به تبلیغات متکی نیستند و میتوانند شامل نمایشها، کنفرانسهای ویدیویی و سایر روشهای تعاملی هم باشند.
انواع کمپین های بازاریابی
کمپینهای بازاریابی را میتوان با اهداف مختلفی از جمله ایجاد تصویر نام تجاری، معرفی کالای جدید، افزایش فروش کالای موجود در بازار یا حتی کاهش تأثیر اخبار منفی طراحی کرد. هدف یک کمپین معمولاً مقدار نیاز به بازاریابی و موثرترین رسانه برای دستیابی به قشر خاصی از جمعیت را تعیین میکند.
روشهای زیادی برای بازاریابی و جذب مشتری برای محصولات و خدمات وجود دارد. از بروشورهای پستی گرفته تا هماهنگی حمله رعد آسا در شبکه های اجتماعی (هجوم تبلیغاتی). شرکتهای کوچک میتوانند دعوتنامههای فروش ویژه را از طریق ایمیل ارسال کرده و به هر مشتری که دعوتنامه را ارائه میدهد یک محصول رایگان ارائه دهند. شرکتهای بزرگتر میتوانند از تبلیغات و آژانسهای حرفهای پولی، برای جلب مخاطبان بیشتر استفاده کنند.
اندازه شرکت هر اندازه باشد، مهم این است که کسی به مدیریت حجم ترافیکی که یک کمپین بازاریابی ایجاد میکند بپردازد. اگر از مشتریان میخواهید که در لیست ایمیل شما ثبتنام کنند. باید مطمئن شوید که لیست به خوبی طراحی شده و مشتریان جدید پیامهای استقبال کننده دریافت میکنند. اگر بازدید از وبسایت شما افزایش یابد، باید محتوای خود را به طور مداوم بهروز کنید تا بتوانید این بازدید را به فروش سودآور تبدیل کنید.
بازاریابی برای اصلاح تصویر برند
شرکتهایی که به دلیل فشارهای منفی عمده فروش خود را از دست میدهند، غالباً از کمپینهای بازاریابی برای اصلاح تصویر برند خود استفاده میکنند. یک نمونه از این موارد Chipotle Mexican Grill است که پس از بیمار شدن دهها مشتری در سال ۲۰۱۵ از مشکلات ایمنی مواد غذایی مربوط به E. coli و نورو ویروس، توسط مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری مورد بررسی قرار گرفت. فروش Chipotle در سه ماهه اول سال ۲۰۱۶ تا ۳۰ درصد کاهش یافت. برای جذب مجدد علاقه مشتریها این شرکت کوپنهایی را برای غذای رایگان از طریق پست مستقیم و پیامک در اختیار مشتریان قرارداد. Chipotle همچنین از یک ویدیو اینترنتی برای اعلام کمک ۱۰ میلیون دلاری برای حمایت از کشاورزان محلی استفاده کرد که این کار نیز منجر به اعتماد مجدد مشتریان و بازگشتشان شد.
یک نکته مهم: مشاغل فعال در بازارهای بسیار رقابتی ممکن است مبارزات مکرر بازاریابی را آغاز کرده و منابع قابل توجهی را برای تولید آگاهی و فروش برند اختصاص دهند.
مراحل کمپین های بازاریابی
به طور کلی مراحل یک کمپین بازاریابی شامل یک مرحله برنامه ریزی، ارزیابی نحوه اندازه گیری نتایج کمپین، تعیین بازار هدف، نحوه ارائه کمپین، چگونگی دستیابی به نتایج و در آخر ارزیابی میزان عملکرد کمپین است.
برنامه ریزی
در مرحله برنامه ریزی، یافتن هدف کمپین بازاریابی و درک آنچه که تلاش میکند به انجام برسد، مهم است. وقتی این موارد برای یک کمپین تعیین شود، ایجاد یک چشم انداز و درک مراحل ضروری بعدی راحتتر است.
اندازه گیری
ایجاد یک معیار اندازهگیری برای اینکه بتوانید به طور موثر نحوه عملکرد کمپین بازاریابی را تجزیه و تحلیل کنید، فوق العاده مهم است. برخی از معیارهای اندازه گیری میتوانند تعداد فروش، تعداد پیش خرید، احساسات مصرف کننده از محصول، میزان اشتراک در شبکههای اجتماعی یا نحوه انعکاس کمپین در اخبار باشند.
شناسایی بازار هدف
تعیین بازار هدف برای اطمینان از اینکه محصول مناسب برای مشتری مناسب بازاریابی میشود از اهمیت بالاتری برخوردار است و این یکی از ارکان بازاریابی است. یک جنبه مهم در انتخاب بازار هدف درک این است که مصرف کننده در چه مرحلهای از مراحل خرید قرار دارد.
اگر محصول یک فناوری نوآورانه جدید است، بازار هدف باید متمرکز بر مبتکران یا متولیان اولیه (کسانی که مایل و متقاضی آزمایش فناوریها و محصولات جدید هستند) باشد. در حالی که اگر این محصول در حال ورود به فضای بازار توسعه یافته باشد، شاید هدف قرار دادن مخاطبان اکثریت اولیه یا اکثریت دیرهنگام بهتر باشد.
تحویل کمپین بازاریابی
تحویل کمپین هدف باید در محدوده نوع مصرف کنندهای باشد که مورد هدف قرار گرفته است. برای مثال اگر بازار هدف متشکل از مبتکران یا پذیرندگان اولیه باشد. شاید ارائه یک کمپین بازاریابی برای رسانه ای که حول شبکههای اجتماعی می چرخد، مناسبتر باشد. در حالی که اگر بازار هدف مطابق با فناوری نباشد، ممکن است تحویل کمپین بازاریابی با سطح پایین فناوری مناسبتر باشد.
نتایج
برای دستیابی به نتیجه، مهم است که مرتباً به اهدافی که از ابتدای کار تعیین شدهاند، بازگردیم. ممکن است فرمولی مشخص برای دستیابی به نتایج وجود نداشته باشد. زیرا هر کمپین بازاریابی به طور قابل توجهی با دیگر کمپینها متفاوت است. با این حال، بررسی دوباره و بازسنجی همسویی اقدامهای بازاریابی با اهداف برای دستیابی به نتایج مطلوب امری حیاتی است.
ارزیابی کمپین بازاریابی
پس از اینکه کمپین بازاریابی به نتیجهای دست یافت، ارزیابی نتایج کمپین و ارزیابی اثربخشی آن مهم است. همچنین میتوان با استفاده از منابع خارجی از مصرف کنندگان بازخورد گرفت و کمپین را ارزیابی کرد.
یک روش ارزیابی رایج، انتشار یک فرم بازخورد برای مصرف کنندگان در هنگام خرید و یا استفاده از محصول است. تجزیه و تحلیل بازخورد مصرف کنندگان میتواند برای درک موفقیت آمیز بودن کمپین بازاریابی یا تلاش ها برای بازسنجی، بسیار مفید باشد.
شما میتوانید برای آشنایی بیشتر با کمپینهای بازاریابی به بررسی نمونه کمپین های موفق بپردازید. در اینجا برای مثال به دو نمونه موفق از کمپینهای بازاریابی که قابل توجه هستند اشاره میکنیم:
۱- کمپین Real Beauty مربوط به شامپو Dove
۲- کمپین Taste the Rainbow مربوط به برند Skittles
اگر شما هم برای کسب و کارتان نیاز به طراحی و اجرای کمپینهای بازاریابی دارید میتوانید از طریق صفحه تماس با ما با بهت استودیو در ارتباط باشید.